Osgood-Schlatter voorkomen
De ziekte van Osgood-schlatter
niet echt te voorkomen.
Om de ziekte van Osgood-Schlatter te voorkomen is het erg belangrijk om voor het sporten altijd een goede warming-up te doen. Zorg ervoor dat je de trainingen geleidelijk opbouwt, dus ga niet opeens erg intensief trainen.
Je kunt de ziekte van Osgood-Schlatter proberen te voorkomen door de pezen en spieren langer te maken. Dit kun je doen door rekoefeningen te doen. Houd de bovenkant van de voet vast en trek deze richting de bil. Belangrijk is om je knieën bij elkaar te houden en rechtop te blijven staan.
Probeer altijd op een zachte ondergrond te trainen zoals in het bos of op gras. Daarnaast verhoogt overwicht het risico op de ziekte van Osgood-Schlatter dus zorg voor een gezond gewicht.
Doe altijd een volledige warming up en cooling down. Besteed genoeg aandacht aan rekoefeningen. Vooral die voor de oppervlakkige en dieper gelegen kuitspieren.
Bouw je trainingen rustig op en doe niet te veel sprongoefeningen.
Draag goede tennisschoenen tijdens het tennissen en hardloopschoenen tijdens het hardlopen.
Heb je standsafwijkingen, zoals X- of O-benen of plat- of holvoeten, dan kun je die met steunzolen corrigeren.
Kies bij voorkeur voor een gravelbaan.
Blijf niet lang in dezelfde houding en/of met opgetrokken knieën zitten.
Bij deze blessure kun je de ene dag meer last hebben dan de andere. Laat je niet uit het veld slaan en pas je training op gevoel aan.
Voorkomen van Osgood-Schlatter Helaas is Osgood-Schlatter niet altijd te voorkomen. Maatregelen kunnen wel het risico verminderen. – Zorg voor een goede warming-up vóór en een goede cooling-down na de training of wedstrijd. Rekken van de bovenbeenspieren is hier een belangrijk onderdeel hiervan. – Zorg voor een goede opbouw van de trainingen, zeker aan het begin van het seizoen
De kans op Osgood Schlatter kan kleiner worden als er goed gelet wordt op de bovengenoemde zaken. Rennen en springen is natuurlijk iets wat ieder kind doet, maar zorg wel dat dit op de juiste schoenen gebeurt. Het is namelijk zo dat een goede schoen ervoor zorgt dat de knie rechter blijft staan. Dit zorgt er dan weer voor dat de trekkracht op de kniepees minder is. Een stabiele schoen die torsiestijf is, buigt op de bal van de voet, een stevige hielkap en een goede demping heeft kan vele blessures voorkomen.
Wanneer er 4 keer of vaker in de week wordt gesport gebruik dan twee paar schoenen. Hierdoor kan de schoen goed drogen en de demping herstellen waardoor deze langer goed blijft.
Bij overgewicht is de belasting op de gewrichten groter en daardoor de kans op blessures ook. Zorg voor een goede trainingsopbouw eventueel met behulp van een fysiotherapeut.
Maatregelen
kunnen wel het risico verminderen.
Zorg voor een goede warming-up vóór en
een goede cooling-down na de training of
wedstrijd. Rekken van de bovenbeenspieren
is hier een belangrijk onderdeel hiervan.
Zorg voor een goede opbouw van
trainingen. Zeker aan het begin van het
seizoen is dit een valkuil.
Kies sportschoenen die geschikt zijn voor de
lichaamsbouw, de ondergrond en de sport
die beoefend wordt. Goed advies van de
speciaalzaak is hierbij heel waardevol.